• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
türkbayrağı
 

Aile Sağlığı Merkezimizde Kanser taramaları yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Aile Sağlığı Merkezimize bekleriz.

KANSER TARAMA
Halk İçin Bilgiler
ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Çocuklarda Diş Oluşumu ve Gelişimi

Bebeğin dişlerinin çıkması, gelişimin sağlıklı biçimde sürdüğünü gösteren bir belirti olarak aileye önemli ipuçları verir. Ama dişlerin ne zaman ve nasıl çıktığı, ne gibi sorunlara yol açabileceği iyi bilinmelidir

Diş gelişimi iki evrede tamamlanan bir süreçtir: Geçici dişler ya da sütdişleri denen ilk dişlerin gelişmesi ve daha sonra bunların yerini kalıcı dişlerin alması. Sütdişlerinin gelişimi ana karnında, yaşamın 16. haftasında başlar ve 3 yaşında tamamlanır. İlk olarak alt orta kesicidişler çıkar. Bunu sırasıyla üst kesiciler, alt yan kesiciler, köpekdişleri, birinci ve ikinci azıdişleri izler. Genellikle 6. aydan başlayarak, her ay ortalama bir dişin çıktığı söylenebilir (örneğin 10 aylık bir bebekte 4 diş bulunur). Dört yaşma doğru dişlerde kalsiyum miktarı azalır ve 6. yaştan başlayarak sütdişleri düşmeye başlar. Bu süreç 12 yaşına değin tamamlanır. Kalıcı dişler için doğumdan sonra başlayan kalsiyum birikimi ise 19 yaşında durur. Kalıcı dişler, 6 yaşında çıkmaya başlayıp üçüncü azıdişi dışında 13 yaş dolayında tamamlanır.




SÜT DİŞLERİ

Bunlar 20 dişten oluşur. Her çenede 4 kesici, 2 köpek ve 4 azı dişi yer alır. Kalıcı dişler ise 6-7 yaşlarında çıkmaya başlar. Önce “altı yaş dişi” denen kalıcı azıdişleri (birinci büyük azıdişleri) çıkar. İkinci süt azı dişilerinin hemen arkasında yer alan bu dişler alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine doğru biçimde basmasında önemli rol oynar. Ana babalar genellikle sütdişlerinin 3 yaşında tamamlandığını bilmediğinden bu kalıcı azıdişinin de değişeceğini sanabilirler.Sonuçta hekime ancak dişin çürüdüğü ve çekilmesinden başka çözümün kalmadığı durumlarda başvurulur. Altı yaş dişlerinin yitirilmesi, üst ve alt çene kemiklerinin gelişimini, daha sonra çıkacak dişlerin durumunu ve genel olarak dişlerin düzenini olumsuz yönde etkilediğinden yıllar sonra, dişeti hastalıklarının ya da dişlerin destek yapılarında önemli yetersizliklerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca sütdişlerinin erken dökülmesi sonucunda önemli ve onarılması olanaksız doku yıkımları gelişebilir.

Dişlerin oluşumu ve gelişimi ne zaman oluyor? Embriyolojik hayatta (anne karnında) ağız boşluğuna ait oluşum belirtileri 3. haftada görülmesine rağmen, dişlerin gelişimine ait ilk belirtiler 6.haftaya rastlamaktadır. 7.haftadan itibaren dişlerin tomurcukları hafta hafta belirmeye başlar.
Süt dişleri nasıl tanınır?

Süt dişleri, çocuk altı aylıkken çıkmaya başlar ve 2.5 yaşında alt ve üst çenede 10’ardan (20) tane olarak tamamlanır. Süt kesicileri ve süt kaninleri, kalıcı dişlere göre daha küçüktür. Süt azıları da kalıcı azılara göre daha küçük yapıdadır.Çocuk büyüdükçe, süt dişlerinin kökleri altında yer alan kalıcı dişin kökü, sürme etkisiyle erimeye başlar; kök tamamen eriyip dişin yalnız kuronu kalınca da diş kendiliğinden düşer.

Hangi diş ne zaman çıkar?

İlk diş yaklaşık altı aylıkken çıkar. Akıl dişleri de 18-20 yaşında… Demek ki diş çıkarma süreci, insanın 20 yılını alır.

Ama hangi diş kaç yaşında çıkar?

Bunu özetleyen bir tablo hazırlanmış ve aşağıda verilmiştir.Tablodaki yaşların yaklaşık rakamlar olduğunu; 1-1,5 yıl önce veya sonra sürmesi gereken dişin vakitsiz sürebileceğini, bazen de gecikmeler olabileceğini belirtmeliyiz.

DİŞLERİN SÜRME TABLOSU
SÜT DİŞLERİSÜRMEDÜŞMEKALICI DİŞLERSÜRME
I


II


III


IV


V

Orta kesiciler

Yan kesiciler

Köpek dişleri

1.süt azıları

2.süt azıları

6-12 ay


6-12 ay


18-24 ay


12-18 ay


24-30 ay

7 yaş


8 yaş


10 yaş


9 yaş


11 yaş

1  Orta kesiciler

2  Yan kesiciler

3  Köpek dişleri

4  1. Küçük azılar

5  2. Küçük azılar

6  1. Büyük azılar

7  2. Büyük  azılar

8  3. Büyük azılar

7 yaş

8 yaş

10 yaş

9 yaş

11 yaş

6 yaş

12 yaş

18 yaşından sonra




Kaynak: cocukgelisim.com
741 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
 Grip Hastalığı Hakkında Gerekli Bilgiler
Videolar